Tiluba Webdesign / december 2008


 

HET CLUBHUIS

In 1904 woonde Petrus Huijskens al op de hoek van wat nu de Tiggeltsestraat en de Huisakkerstraat is. Hij had er een vergunning voor een bierhuis en een buurtwinkeltje.

Kee Adriaensen

In 1928 kocht Piet Adriaensen het pand en liet er een nieuw café bouwen wat uitgebaat zou gaan worden door zijn vrouw Cornelia Hereijgers in de volksmond Kee genoemd.
En zo begon Kee in 1929 met een klein café wat de naam “Buitenlust” kreeg maar beter bekend als “bij Keeë”.

En zo was de schietvereniging “gezelligheid kent geen tijd” de eerste vereniging die er thuis was en zij hadden in het reglement het volgende artikel opgenomen:
De vereniging zal ieder jaar een feestdag houden in het lokaal der vereniging en zover de kas het toelaat zal de hoofdman daar voor te zorgen hebben. De dag dat de vereniging haar feestdag viert wordt het lokaal aan de leden van de vereniging afgestaan, en is dan niet toegankelijk voor niet leden waarvoor het bestuur zal zorgen.
Met het teerfeest zal er ’s morgens een gezongen H.Mis voor de leden en overleden leden gehouden worden.

Het was ook de taak van het bestuur om de avond van te voren de aardappelen te schillen zodat de kok het de andere dag klaar kon maken. En eten konden ze vroeger want in 1948 werd er voor de 27 leden het volgende klaargemaakt:
24 konijnen, 2 kippen, 2 kg. spek, 20 broden, savooien kolen en 20 kg. aardappelen.
De konijnenvellen werden na de teerdag verkocht.

In de eerste jaren was het teren alleen voor de mannen, de vrouwen mogen pas vanaf eind jaren 50 van de vorige eeuw mee teren. Voor de oudere leden die niet meer dansten was er altijd gelegenheid om in de keuken te kaarten.
Het eerste vrouwelijke lid werd pas in 1979 toe gelaten in de persoon van Loes Boot.

Winkel en café anno 1929.

Haar man Piet Adriaensen verdiende de kost als uitvoerder van de Heidemaatschapij en die reed elke dag met zijn fiets op en neer naar zijn werk in Hoeven. De schietbanen die waren onder de afhang achter de schuur waar men over de waterput schoot. Keke overleed in 1954 waarna haar dochter Cor het café deed.
In 1963 namen zoon Jan en zijn vrouw Riet Adriaensen het café met het winkeltje over. Daarnaast had hij ook nog tuinbouw en was Jan ook nog taxichauffeur.
De naam van het café was nog steeds “Café Buitenlust” maar men noemde het nu “Jan van Keeë”.
In 1968 werd het café uitgebreid met een zaal. Nu er een zaal was kon men ook binnen gaan schieten en zo vierde men daar het 40 jarige jubileum van de vereniging met de handbediende schietbanen.


Op de foto v.l.n.r. Christ Oostvogels, Jan van Ostaaijen, Dien Chantrel, Geert Smout, de koning Drik Chantrel, Jan Huijbregts en Piet Machielsen. Boven Cees Mathijssen, de knecht Wim Adriaensen en Christ Vermeeren.

Jan bracht ook de kruidenierswaren uit het winkeltje bij de mensen in de buurt thuis en nam in het boodschappenboekje de bestelling voor de volgende week op. Was er iets vergeten dan kon het altijd in het winkeltje gehaald worden en als die dicht was liep men gewoon achterom zodat men toch niet voor niets kwam.
Dit bleef mogelijk tot 1975 toen het winkeltje gesloten werd en verbouwd tot huiskamer.

In 1971 stopte Jan en Riet met de tuinbouw en werd de akker omgetoverd tot een voetbalveld. Door de komst van het voetbalveld werden er diverse voetbalclubs opgericht met als gevolg dat er veel jeugd in het café kwam.

In 1974 vond er weer een uitbreiding plaats van de zaal en werd de oude schuur vervangen door een nieuwe schuur met garage. In deze nieuwe schuur werden ook schietbanen gemaakt zodat de men niet alles meer moest afbreken en opruimen zoals in de zaal. In de schuur bleven de schietbakken hangen zoals dat nu nog steeds is. Ook de drank werd in de schuur verzorgd en iedereen bleef daar lekker even buurten. Het viel dan soms niet mee om geconcentreerd te blijven schieten want als er weer eens wat bakken werden verteld dan werden ook de vliegen geschoten.


Opening van de nieuwe schietbanen in 1981.
V.l.n.r. Cees Mathijssen, gemeentesecretaris Gerard Kuipers, wethouder Jos van Kuick, Jan van Ostaaijen, Jaan Bastiaansen, Mevr. Hartman, Martien Aerts, Burgemeester Hartman, Jan Adriaensen, Jaan Jacobs,
Toon Godrie, Riet Adriaensen, Christ Vermeeren en Cees Daamen.

Een grote verandering was het “Klein cafeeke” dat tussen de schuur en de zaal werd gebouwd. Hierdoor werd het schieten en het bargedeelte gescheiden van elkaar zodat er geen excuus meer was voor de geschoten vliegen. De schietbanen werden aangepast met vaste schiettafels zodat de afstand tot het doel op 7 mtr. gewaarborgd is.
Het gouden jubileum van de vereniging kon zo gevierd worden met een geheel vernieuwd onderkomen.


De trotse hoofdman Cees Daamen op zijn nieuwe schietbaan tijdens de jubileumverschieting.

Na heel wat geknutsel door Christ Wagemakers en Christ Daamen zijn de handbediende schietbanen in 1987 vervangen door automatische banen welke nu nog steeds in gebruik zijn.

De ledenfoto die gemaakt is tijdens het 50 jarig bestaan in 1981.

V.l.n.r. onderste rij: Jan van Opdorp, Ad Goossens, Jan Jacobs, Jaan Bastiaansen, Jaan Jacobs, Christ Vermeeren, Toon Godrie (koning), Cees Daamen (hoofdman), Jan van Ostaaijen, Cees Daemen, Jac Aerts, Jaan Daemen, en Cees Dekkers

2e rij: Johan Bastiaansen, Christ Vermeeren, Harrie Aerts, Christ Huijbregts, Rien van Beek, Willem Huijbregts, Sjaan Roovers, Martien Aerts, Cees Mathijssen, Door Adriaensen, Mart Aerts, Lia Vermeeren, Jan Boomaerts

3e rij: Jaan Oomen, Piet Daamen-Haest, Cees Schaliboom, Drik Chantrel, Cees van Hooijdonk,
Piet Machielsen, Frans Mathijssen, Rien Coremans,  Tiest  van den Berg, Rien Brabers, Frans Oomen

4e rij: Toon Jochems, Wim Roelands, Jan Adriaensen, Jef Verschuuren, Geert Bastiaansen,
Cees Hendrickx, Christ Wagemakers, Dre Jacobs, Cees de Koning, Jac Mathijssen

5e rij: Piet Jochems, Cees Vermeeren, Christ Daamen, Hans van de Broek,
Sil Evers, Toon van de Berg, Wim Braspenning, Jac Embregts, Piet Daamen

Bovenste rij: Rien Aerts, Guust Daamen, Jo Luteijn, Henk Jacobs, Jac Haest, Janus Domen, Jos van de Linden, Rien van de Linden en Frank Bastiaansen

Het café met zaal anno 2006.

 

 

 

Vanaf 1997 zwaait Charlie van Jan van Keeë de scepter in café Buitenlust.

Het café met zaal anno 2006.


 

 

Terug naar boven

Home | De Club | Activiteiten | Foto's | Jubileumboek | Gastenboek | Resultaten | Links | Contact