Tiluba Webdesign / december 2008


 

DE PATROONHEILIGE

De patroonheilige St. Willibrord die door pastoor Verbunt uitgezocht was is de eerste aartsbisschop van Utrecht en daarmee de grondlegger van het Rooms-katholieke geloof in Nederland. De naam St. Willibrordus is daar van afgeleid.

Willibrord werd in 658 na Christus geboren uit een voornaam en adellijk geslacht in Engeland. Als 6 jarig kind werd Willibrord door zijn vader naar een nabij gelegen klooster in Ripon gebracht waar hij een opleiding zou krijgen tot monnik.
In die tijd waren kloosters niet alleen van religieuze betekenis maar het waren ook plaatsen van kennis en orde. Monniken en priesters waren in die tijd de enigen die konden lezen en schrijven.

Op zijn twintigste werd hij officieel tot monnik gewijd en vertrok korte tijd later naar een klooster in Ierland. Vanuit Ierland reisde hij in 690 met elf reisgenoten naar het volk der Friezen om daar het christendom te gaan verkondigen.

De Friezen die toen heidens waren woonden ongeveer in wat nu het Noordwesten van Nederland is. Hun zuiderburen waren de Franken die leefden in het huidige Belgiƫ en Frankrijk waar het christendom al wijd verbreid was.

Voordat Willibrord aan zijn missiewerk begon ging hij eerst naar de Paus in Rome om zoveel mogelijk steun te vinden om de Friezen te bekeren.
Van hofmeier ( een soort hertog ) Pippijn II die in feite de baas over de Franken was kreeg Willibrord toestemming om vanuit Utrecht het evangelie te gaan verkondigen.
Omdat op een gegeven moment de behoefte aan een bisschop steeds groter werd stuurde Pippijn II Willibrord in 695
weer naar Rome. Hij werd daar tot aartsbisschop der Friezen gewijd en kreeg zijn bisschopszetel in Utrecht.

St. Willibrord als aartsbisschop
St.Willibrord als aartsbisschop tussen 2 diakens

In 697 kreeg Willibrord als schenking een klooster bij Echternach op de grens van Luxemburg en Duitsland. Dat klooster werd dan ook een belangrijk scholingscentrum.

Echternach werd ook een toevluchtsoord in roerige tijden voor Willibrord en hij bracht er ook zijn laatste jaren als eenvoudig monnik door.

Op een avond, toen hij op weg was naar de kerk, werd hij plotseling onwel en stierf vrij onverwacht. Het was in de nacht van 6 op 7 november in het jaar 739. Willibrord was toen bijna 81 jaar oud.
Met veel eerbetoon werd hij, achter het altaar van de kerk in Echternach begraven.

7 november is de naamdag van St. Willibrord geworden en daarom vindt het teerfeest ook altijd rond deze datum plaats.

 

Terug naar boven

Home | De Club | Activiteiten | Foto's | Jubileumboek | Gastenboek | Resultaten | Links | Contact